Weer A t/m Z

Barometer


Wat is een barometer?

Een barometer meet de luchtdruk. De luchtdruk is de kracht die het gewicht van de lucht in de atmosfeer op een oppervlak uitoefent. In de weerberichten wordt de luchtdruk opgegeven in hectopascal (hPa).

Hoe werkt een barometer?

Sommige barometers bestaan uit een u-vormige buis, met hierin een vloeistof. Soms is dit water of kwik, maar ook andere vloeistoffen zijn mogelijk. De druk uitgeoefend op de vloeistofkolom perst de vloeistof omhoog en dit is maatgevend voor de luchtdruk.

Andere barometers werken met een metalen veer, die krimpt of uitzet door de luchtdruk. Aan de veer zitten wijzers en die geven de luchtdruk aan.

Wat kun je met een barometer?

Met een barometer kan je de huidige luchtdruk aflezen en ook iets zeggen over het weertype en de verwachting. Snelle veranderingen van druk gaan meestal vergezeld van veel wind of zijn voorbode van storm. Als de stand van de barometer snel oploopt of daalt betekent dat vaak dat het weer gaat veranderen. Uit onderzoek naar het verband tussen de barometerstand en het weer blijkt dat in 80% van de gevallen een stijgende luchtdruk tot een weersverbetering leidt en een dalende luchtdruk tot slechter weer. Verder betekent een lage luchtdruk vaak slecht en/of onbestendig weer. Een hoge luchtdruk is dan vaak weer een teken van bestendig en/of mooi weer.

Welke soorten barometers zijn er?

  De kwikbarometer. Uitgevonden door de heer Torricelli 1643 is dit de meest voorkomende barometer. Deze barometer maakt gebruik van kwik om de luchtdruk te meten. Enkele nadelen van deze soort barometer zijn dat deze erg duur is en dat het kwik giftig is.

  De eco-celli barometer. Uitgevonden in 1997 in België werkt deze barometer op een gasvulling die wordt samengedrukt. Deze vloeistof gaat omhoog of omlaag aan de hand van de huidige luchtdruk.

  Het donderglas. In 1619 heeft een Nederlander deze barometer uitgevonden. Deze barometer werkt op lucht dat in of uit krimpt aan de hand van de huidige druk.

  De gasbarometer. Deze barometer heeft veel weg van een waterbarometer. De niveauverschillen binnen de barometer zijn alleen een stuk groter.

Enkele wetenswaardigheden voor barometerbezitters:

 • mm Hg betekent millimeter kwikdruk
 • cm Hg is dus centimeter kwikdruk
 • mbar is millibar, de oude eenheid van luchtdruk
 • hPa is hectopascal, de eenheid die tegenwoordig internationaal wordt gebruikt, mbar vertegenwoordigt dezelfde waarde als hPa
 • Uw barometer heeft een schaalverdeling in millimeter kwikdruk (cm Hg), meestal een getal rond de 760.
 • Omrekenen naar mbar, of beter gezegd naar hPa (is evenveel) gaat als volgt: 760 x 4/3 = 1013 hPa

Bron: KNMI/Weeronline.nl

Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.