7 van de beste steden om te bezoeken in Turkije

05 mei 2024, 16:54

Bestemmingen
De kust van Antalya. Foto: Adobe Stock / bakikaracay

Er zijn maar weinig landen zo dicht bij huis die zoveel reisbenodigdheden hebben als Turkije, met vluchten die maximaal vier uur duren, of ongeveer drie dagen als je de trein neemt.

Het land heeft zowel in de zomer als in de winter warm weer en biedt prachtige kustgebieden, beroemde historische bezienswaardigheden, bruisende feestoorden en een eclectische reeks steden.

Het is geen geheim dat Turkije een uitstekende vakantiebestemming is. Maar minder bekend is de verscheidenheid binnen de steden, waarvan er verrassend veel zijn die je een weekend of zelfs langer zullen bezighouden. Istanbul is voor veel bezoekers de eerste kennismaking met het land. De bruisende manier van leven en het uitstekende aanbod aan activiteiten vormen een gedenkwaardige kennismaking met de Turkse cultuur, geschiedenis, keuken en het nachtleven.

In het zuidwesten van Turkije ligt de Turquoise kust, ook wel de Turkse Riviera genoemd, met steden als Bodrum en Antalya. Ze combineren uitgesproken erfgoed met opvallende kustschoonheid, de perfecte plekken om te bezoeken tijdens een strandvakantie in dit relaxte deel van de wereld. In de hoofdstad Ankara trekt een bruisende energie zowel Turkse als buitenlandse bezoekers aan.

Maar in een land dat zo groot is en zo gezegend met boeiende steden, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Daarom hebben we de beste steden in Turkije voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij het plannen van je volgende avontuur, of je nu op zoek bent naar geschiedenis, nachtleven of cultuur.

Het klimaat van Istanbul
Het klimaat van Istanbul

Istanbul

Met ongeveer 16 miljoen inwoners is Istanbul een stad die nooit lijkt te slapen. Doorsneden door het smaragdgroene water van de Bosporusstraat (waar je per boot een prachtig uitzicht op hebt), is dit de plek waar twee continenten elkaar ontmoeten en deze fusie van verschillende culturen heeft geleid tot een levendige stad waarvan de energieke manier van leven vaak grenst aan chaotisch.

Istanbul, een stad die doordrenkt is van de geschiedenis van zowel Europa als Azië, is in bijna drie millennia de thuisbasis geweest van drie verschillende rijken en bewaart vandaag de dag nog steeds enkele overblijfselen van deze enorm verschillende culturen. Ottomaanse en Byzantijnse invloeden overheersen, vooral in de wijk Sultanahmet, waar veel van de bezienswaardigheden van de stad te vinden zijn.

Istanbul. Foto: Adobe Stock / seqoya
Istanbul. Foto: Adobe Stock / seqoya

De belangrijkste zijn de Blauwe Moskee, met zijn torenhoge minaretten, en de Hagia Sophia, een moskee die oorspronkelijk werd gebouwd als kerk, wat de veranderende invloeden weerspiegelt waaraan de stad onderhevig is geweest. Topkapi Paleis en de Basilica Cisterne zijn de andere belangrijkste bezienswaardigheden van de wijk, maar het loont de moeite om verder weg te kijken in gebieden als Balat, oorspronkelijk de Grieks-orthodoxe en Armeense wijk van de stad, en Fener.

Het klimaat van Antalya
Het klimaat van Antalya

Antalya

De meeste jaren wedijvert Antalya met Istanbul om de titel van 'meest bezochte Turkse stad'. Antalya, de hoofdstad van de Turquoise kust van het land, is slechts een fractie van de grootte van deze stad, maar het is een toeristische trekpleister met een karakteristieke oude stad, een prachtige haven en tientallen mooie omliggende stranden.

Enkele van de beste nabijgelegen stranden zijn Cirali, Konyaalti en Patara, en hoewel velen ervoor kiezen om te verblijven in een van de verschillende resorts aan het strand die de omliggende kustlijn bevolken, is het verkennen van Antalya zelf zeker de moeite waard om je ligstoel voor te verlaten.

Smalle straatjes in Antalya. Foto: Adobe Stock / phant
Smalle straatjes in Antalya. Foto: Adobe Stock / phant

De charmante oude stad, bekend als Kaleiçi, bestaat uit labyrintische straatjes met een reeks moskeeën, oude muren, roodbruine stenen gebouwen en parken die getuigen van de invloed van de Ottomaanse cultuur en architectuur. Deze smalle steegjes kronkelen naar beneden naar de al even idyllische haven, waar een keur aan cafés en restaurants dag en nacht feestvierders verwelkomen.

Bodrum

Bodrum staat vooral bekend als een ideale plek voor een Turkse zomervakantie. Het ligt tussen glooiende groene heuvels en heeft een benijdenswaardige ligging aan de kust, ongerepte stranden zoals Yahsi en Aspat, een verscheidenheid aan toeristische trekpleisters en een bruisend nachtleven voor wie dat zoekt.

Een scala aan resorts, van de oogverblindende toppers tot de meer betaalbare en gezinsvriendelijke, komt tegemoet aan alle soorten toeristen, of je nu op zoek bent naar feestjes in de jachthaven of je wilt verdiepen in de geschiedenis van de regio. Er is genoeg uit het verleden van Bodrum te ontdekken; het stond ooit bekend als Halicarnassus en bevat nog steeds een mausoleum, oude ruïnes, een Romeins theater en het 700 jaar oude kasteel van Bodrum.

Zicht op Bodrum. Foto: Adobe Stock / Hakan Tanak
Zicht op Bodrum. Foto: Adobe Stock / Hakan Tanak

Zoals in elke toeristische kuststad is er in Bodrum nog veel meer te zien en te doen dan ruïnes en ligstoelen. Duiken is een populaire activiteit in de nabijgelegen Gokova baai, terwijl boottochten rond het schiereiland of de Dalyan rivier een goede manier zijn om een middag door te brengen, net als wijnproeven bij Karnas Vineyards. De nabijheid van Kos betekent dat zowel toeristen als de lokale bevolking vaak een dagje naar Griekenland gaan.

Het klimaat van Ankara
Het klimaat van Ankara

Ankara

De hoofdstad van Turkije wordt misschien overschaduwd door het wereldberoemde Istanbul, maar Ankara biedt bezoekers een ervaring van de 'andere' kant van Turkije, weg van de chaotische steden en de badplaatsen waar het feestgedruis heerst. Dit is een jeugdige, opwindende stad waar oud en nieuw samenkomen. Dit wordt gevoed door de relatief nieuwe status als grote stad en levendige moderne wijken zoals het studenty Kizilay en het chiquere Kavaklidere.

Maar Ankara heeft zijn verleden niet vergeten. Hoog boven de stad staat de Anit Kabir, het enorme mausoleum van de vader van het moderne Turkije, Mustafa Kemal Atatürk, die de Onafhankelijkheidsoorlog leidde en de stad de status van hoofdstad gaf. Beneden in Hisar staan Romeinse monumenten zoals die in Ulus naast Byzantijnse citadelmuren die minidorpen uit het Ottomaanse tijdperk omsluiten. Het Museum van Anatolische Beschavingen en het Museum van de Onafhankelijkheidsoorlog zijn nog twee historische hoogtepunten, terwijl de parken van Kugulu en Genclik wat broodnodige groene ruimte bieden.

Edirne

Edirne, gelegen op de grens met Griekenland en Bulgarije, is een stad die meer Europees aandoet dan andere Turkse steden, maar waarvan de architectuur, moskeeën, bazaars en het paleis je er voortdurend aan herinneren dat je je in een voormalige Ottomaanse hoofdstad bevindt.

De Selimiye Mosque in Edirne. Foto: Adobe Stock / Filiz
De Selimiye Mosque in Edirne. Foto: Adobe Stock / Filiz

Edirne ligt aan de oevers van zowel de Maritza als de Tunca rivier, omringd door groene vlaktes en met veel van dezelfde witgekalkte, roodbruine bouwstijlen als Antalya. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is de 16e-eeuwse Selimiye Moskee, een indrukwekkend bouwwerk dat op de Unesco-lijst staat en een symbool van Edirne is geworden. Andere moskeeën, zoals de Muradiye, de Oude Moskee en het Sultan Beyezid II Complex, sieren de skyline van de stad, terwijl een reeks bruggen over de Tunca ook teruggaan tot de Ottomaanse tijd en een uitvalsbasis vormen voor zomerse ontspanning en milde zwempartijen.

Het klimaat van Izmir
Het klimaat van Izmir

Izmir

Izmir wordt soms over het hoofd gezien ten gunste van het nabijgelegen Bodrum of Marmaris, maar de op twee na grootste stad van Turkije herbergt veel kunst, cultuur en een rijk erfgoed, evenals de idyllische badplaatsen Cesme, Alacati en Urla.

Terwijl het verleden van de stad werd gekenmerkt door bedrijvigheid rond de Baai van Izmir, de Konak Pier en de indrukwekkende stadsboulevard (bekend als Kordon), is het hedendaagse symbool van de stad de 20e-eeuwse klokkentoren.

Hij staat midden op het Konakplein, in de gelijknamige wijk, die ook de toegangspoort is tot de doolhofachtige 17e-eeuwse Kemeralti-markt. Deze Turkse bazaar strekt zich uit over de stad tot aan de Romeinse agora, met het oude Kadifekale fort als andere belangrijke historische bezienswaardigheid.

Marmaris

Marmaris is een populaire kustplaats die ondanks zijn bescheiden omvang elke zomer duizenden toeristen verwelkomt. Het profiteert van een opvallende locatie aan de Egeïsche Zee en omringd door dichte bossen en torenhoge heuvels, met een kustlijn die de thuisbasis is van gouden zand omspoeld door azuurblauw water langs stranden zoals Urban of Long Beach.

Marmaris. Foto: Adobe Stock / Emre
Marmaris. Foto: Adobe Stock / Emre

Net als Antalya begint de stad in de jachthaven, met een doolhof van smalle straatjes die langzaam terug naar de oude stad slingeren, zelf een zee van rode daken en witgekalkte gebouwen. Het kasteel van Marmaris, het museum, de bazaar en de Jinan Tuinen zijn de moeite van het verkennen waard om de geschiedenis in je op te nemen, een beetje te winkelen en een aangename wandeling te maken, voordat je de dag afsluit in de toepasselijk genaamde Bar Street, het centrum van het vaak rauwe nachtleven van de stad.

Bron: Independent Travel

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven